Worteltjes

Gepubliceerd op 24 augustus 2019 om 15:34

Worteltjes

Vroeger ging ik met de kinderen regelmatig een dagje naar de dierentuin. Je kent het wel, pa die op de lelijkste aap lijkt of de dikste beer, de kinderen zijn de kleine aapjes, en moeder was de tijgerin, omdat pa hoopte aan het einde van de dag nog even bedankt te worden voor het leuke dagje uit. Mooie tijden waren dat. Toen stonden er nog geen actiegroepen voor de poorten die de kinderen angst aanjaagden. Niets van dat al. Je kon gewoon door zo'n park slenteren, redelijk betaalbaar een patatje halen, en er werd Nederlands geluld. Dat is nou wel even wat anders. Al voor je binnen komt word je door dieractivisten met bloeddoorlopen ogen kenbaar gemaakt dat je een bijdrage levert aan satanistisch dierenleed, en je zal ook wel vleeseter zijn, word je dan nog even toegesnauwd. Het liefst sla ik dat soort tuig een balverzakking, maar omdat er kinderen bij zijn, negeer je dat tuig maar weer eens. Kleine oortjes OPA, gewoon negeren, wordt me toegestopt, en dus loopt OPA door, nog even een laatste klodder die kant op rochelen, dat natuurlijk wel, ik ben en blijf een Grendel.

Binnen is het ook al niet veel beter. Je schrikt je de taffes van de prijzen. patatje, drie en een halve euro. dat is bijna acht gulden. waar gaat dit over, de entree was al tegen de drie tientjes wat al neerkomt op ruim zestig pietermannen in normaal geld. Maar goed, je bent een dagje weg, negeert de goede moderne tijd, waarin de apen niet meer in kooien zitten. Wat nou racistisch? Nooit in Wildlands geweest? Ze zijn gewoon los hoor, racismeroeptoeters.

Maar ik moet het ze in Emmen nageven, ze hebben er een mooi pak van gemaakt, ik kan niet anders zeggen. Vroeger was het dierenpark Emmen al mijn favoriet, dit is de overtreffende trap. Mooi zicht op dieren zonder tralies, leuke safari, en de patat was duur, maar goed eetbaar, en het bier was koud, en dat is ook een pluspunt.

Aan het einde van de dag hongerig en moe naar huis, en de kleintjes willen wel een happy meal, dus OPA zoekt naar zo'n afschuwelijke M, ik ben meer van Burger King en FEBO, maar goed, het is hun dag, en de Viagra brand in mijn zak, dus we gaan maar weer. Ik zeul die tent in, bestel een happy meal, en krijg allerlei vragen op me afgevuurd. Ik laat de kids zelf kiezen, en dan komt de vraag, wat voor toetje wil je? Natuurlijk willen de kleintjes een Danoontje, want zo was het altijd. Kijkt die puistenpuber me met grote klootogen aan en zegt doodleuk, dat wordt gezien als drinken. Ik zeg, pardon? Hij herhaalt zijn zin, en ik vraag, ben je wel helemaal lekker? Ja hoor, zegt hij, tegenwoordig is Danoontje drinken en hebben we twee toetjes, te weten worteltjes of meloenstukjes. Ik kijk hem aan, zie in zijn ogen dat hij overtuigd is van wat hij net zegt, en mijn bloed bereikt een punt van koken. Ik zeg, een toetje? Is dat een toetje? Ik sta verdomme niet in de antroposofische knaagkeet, ik sta verdomme in een Macdonalds, idioot. Deze kids gaan met OPA een dagje uit, en jij wil ze als de eerste de beste linksdraaiende biogardehufter een zak wortelen in hun mik douwen en het dan toetje noemen? Weet je wat je met die wortelen kan doen? 

Op dat moment loopt mijn dochter binnen. OPA, brult ze, kleine oortjes. Ik zeg, kleine oortjes? Ik maak me drukker om kleine breintjes van snackbarmedewerkers. Worteltjes als toetje? Hou die meuk maar. Maakt die dwaas de legendarische blunder door te zeggen, maar dat moet. U moet een toetje nemen. Moet? Ik MOET een zak worteltjes, vegafascist? Rot op met die troep en waag het niet om die meuk in dat boxje te pleuren, want ik mik hem hier vandaan zo in je frituurvet, mafkees. Ik reken de happy meals af, en kijk die afvalbak recht in zijn ogen aan als hij de happy meals in pakt. Heel even pakt hij een zakje worteltjes, en ik snauw hem toe, waag het eens. Hij kiest eieren voor zijn geld, en laat de worteltjes vallen in het bakje waar ze uitkwamen.

In de auto zegt mijn kleindochter, maar nou hebben we geen toetje OPA, en ik kijk haar glimlachend aan. Reken maar van jetje mop, we gaan nog even over de boulevard, een heerlijk groot roomijsje halen straks met heel veel slagroom en discodip, goed? Ik denk dat je haar reactie wel kunt raden, OPA staat er weer piekfijn op bij de kleintjes.

Vreet je suf aan wortelen, ga antroposofisch punniken wat mij betreft, maar in een vette vreetkeet hoort vet vreten en geen konijnenvoer, dus dwing jouw zooi niet aan anderen op, en denk aan OPA.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ferry D. Avereest van Wouschoten
een jaar geleden

Vwb Emmen ben ik het met U eens, alhoewel wij in mijn jeugd qualitate qua naar de overkant gingen, naar Dierenpark Wassenaar, hetgeen niet meer bestaat :-)