Trias politica

Gepubliceerd op 12 juni 2019 om 15:08

De dag van OPA-Grendel - Trias politica.

Trias politica. Het systeem waarin de machten verdeeld zijn. Klinkt fantastisch, en menig politiek figuur gaat er prat op. We hebben een wetgevende, een uitvoerende en een rechterlijke macht. Onze veelgeprezen rechtsstaat. Kom niet aan de rechtsstaat want dan ondermijn je alles waar dit land voor staat. Toch?

De wetgevende macht; de tweede en de eerste kamer, de uitvoerende macht; de regering en de koning en de rechterlijke macht, die volstrekt onafhankelijk dient te zijn. Zodra de machten zich gaan mengen, is in principe geen sprake meer van een trias politica, en dat is nou precies het probleem in ons land. We voeren de trias politica niet uit. Ja, op papier, maar niet in de praktijk. Ik vraag me regelmatig uit of men het zelf nog wel begrijpt. 

Ik neem het voorbeeld van de lijsttrekkers die in alle talen zwijgen over de inmenging van Opstelten in het Wilders proces. Ik pleurde bijna van mijn stoel toen ik Klaver hoorde zeggen, ik zeg niets over een zaak die onder de hamer ligt, want Trias Politica. Serieus Klavertje? Ben je echt zo vals. of ben je zo dom? Ik denk beide. Ik hoef toch niet het verschil uit te leggen tussen een proces en de schending van de democratische regels die we hier hebben? Juist nu Opstelten als verantwoordelijk minister zich heeft gemengd in de zaak omtrent Wilders moet de kamer zich uitspreken en op z'n minst de verantwoordelijken ter verantwoording roepen. Dit gaat namelijk niet over het proces Wilders, dit gaat over de schending van de Trias Politica, het ondermijnen van de schending der machten, en dat is wel degelijk een politiek vraagstuk en geen rechterlijk vraagstuk. 

Onder het mom van de Trias Politica duiken de politici massaal en proberen zo te voorkomen dat duidelijk wordt dat er wel meer mensen wisten van wat er zich rondom dit politieke proces afspeelde. Wilders liep in de weg, en dat kan niet natuurlijk, dus moet Wilders politiek geliquideerd worden. En alle partijen wisten er vanaf zoals nu duidelijk te zien is. Niemand die een onderzoek steunt, bang dat hun eigen rol, hun eigen kennis over dit schandalige optreden van de regering aan de openbaarheid komt.

Grapperhaus wil geen info geven die is gevraagd, de kamer kan en moet het eisen, maar ze laten Wilders zakken als een baksteen, een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. We leven in een bananenrepubliek waarbij een bepaalde groep, ongeacht de uitslag van welke verkiezing dan ook, altijd de touwtjes in handen hebben en houden. Men dringt er vooral op aan om te blijven wijzen en kijken naar buitenlandse politici als Orban , want weet je, die is pas een echt slecht.

Ik zou zeggen, laat je geen rad voor ogen draaien, informeer jezelf en denk aan OPA.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marinka Konijnenberg-Vet
een jaar geleden

Precies, Opa! Het is te erg wat er gebeurd. Ik wist het natuurlijk verstandelijk wel. Alles wees erop. Het gelijk krijgen is vaak lastig. Het geeft triomph en verdriet, zelden geluk.